dinsdag 3 december 2013

Voor SC Buitenboys nog steeds 'zonder respect geen voetbal'

ZWOLLE – Vandaag is het een jaar geleden dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen is overleden. Iedereen was het erover eens dat er wat veranderd moest worden, maar wat is er daadwerkelijk gebeurd?

 Een jaar na dato is het schopincident nog steeds veelbesproken in het nieuws. Het is te merken wat een gigantische impact het heeft gehad op heel Nederland. Richard Nieuwenhuizen is op twee december 2012 tegen de grond geschopt en is de dag erna overleden. Afgelopen zondag werd er bij de B-junioren een minuut stilte gehouden. Ook zijn zoon Maikel stond weer op het veld.

 Bij de voetbalclub in kwestie, SC Buitenboys, zijn toezichthouders opgesteld die bij elke wedstrijd aanwezig zijn. Ze treden streng op tegen geweld. Daarnaast hebben alle vrijwilligers een cursus van de politie gehad om goed om te kunnen gaan met agressieve spelers en toeschouwers. De toezichthouders spreken regelmatig overenthousiaste toeschouwers aan op hun gedrag. De meesten bieden hun verontschuldigingen aan. Sommigen reageren negatief op de toeschouwers. Hiervoor is het afgelopen jaar twee keer een wedstrijd gestaakt.

 Buiten de KNVB om is er een meldpunt voetbalgeweld opgericht. Dit meldpunt werd overspoeld door meldingen van verbaal en fysiek geweld. Nu is het meldpunt naar alle waarschijnlijkheid opgeheven, de site bestaat namelijk niet meer.
Daarnaast presenteerde de KNVB op 20 maart dit jaar het actieplan tegen geweld, voor sportiviteit. Hierin staan verschillende maatregelen, waaronder het inzetten van extra waarnemers, een bewijs van sportief gedrag en de KNVB heeft een meldpunt excessen opgericht. Onder excessen worden verstaan: bedreigingen, ernstig verbaal geweld, fysiek geweld en groepsconflicten. De KNVB is bereikbaar op zaterdag en zondag van 16:00 tot 19:00. Ondanks dat er dit jaar minder conflicten waren, zijn 275 er nog steeds te veel.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen